Jaap Steeman

Jaap Steeman (1948) studeert economie. Hij begint zijn carrière bij de overheid en werkt daarna als consultant business development in de Europese Gemeenschap. Hij specialiseert zich in de financiering van start-ups in het midden- en kleinbedrijf. Bij Vendex, de moedermaatschappij van onder meer V&D is Jaap financieel directeur van één van de holdings, onder andere van supermarktketen Basismarkt.

In 1997 krijgt Jaap een relatie met Mey Liang en ontdekt hij de groeiende branche van de hand- en nagelverzorging. Al snel zet hij zich fulltime in voor Mey Liang Nails & Cosmetics. Jaap stimuleert Mey om een eigen merk met technische producten te maken, zodat ze zelf de kwaliteit en de levering in de hand kan houden. Hij verzint ook de krachtige en opvallende naam Magnetic. Mey richt zich voortaan vooral op nieuwe producten en Jaap stuurt de productie aan en de hele organisatieontwikkeling. Ook zorgt hij ervoor dat de stand van Magnetic dé trekpleister is op de Nederlandse vakbeurzen voor nagelstylisten.

Door zijn grote ervaring in internationale handel, ziet Jaap mogelijkheden voor internationale expansie van Magnetic. Stap voor stap veroveren Mey en Jaap Europa en ook het Midden-Oosten. Inmiddels brengt Magnetic in 42 landen meer dan 4000 producten op de markt. Sinds 2004 organiseert Jaap de International Distributor Meeting. Op de driedaagse bijeenkomst krijgen internationale docenten trainingen en theorielessen om het Magnetic-niveau wereldwijd hoog te houden. Op de afsluitende Award Gala’s geeft hij soms een muzikaal optreden, want Jaap heeft méér talenten dan ondernemen.

Jaap professionaliseert de marketing met mooie advertenties en staat rond 2004 aan de wieg van de succesvolle nail art boeken. Aanvankelijk fotografeert hij nog zelf, later zorgt hij ervoor dat Magnetic een complete artstudio krijgt met talentvolle fotografen en vormgevers. Zijn nieuwste project is een state-of-the-art videostudio waar opnames worden gemaakt voor step-by-steps en life streaming productpresentaties.

Als een hoogtepunt in zijn loopbaan bij Magnetic Nail Design ziet Jaap de toekenning van het belangrijke ISO certificaat 22716 in 2012: Good Manufacturing Practises for Cosmetic Industry. Dat betekent dat Magnetic cosmetica produceert ‘volgens een verantwoorde, veilige en hygiënische methode’. Magnetic is waarschijnlijk het eerste Europese bedrijf uit de nagelbranche dat deze status heeft verkregen. Jaap is dan ook mordicus tegen ‘no label’ leveringen aan nagelstudio’s, die deze potjes zelf gaan etiketteren: ‘Nagelproducten maken is een specialistisch vak waarvoor je chemische kennis en kennis van wet- en regelgeving voor nodig hebt. Als nagelstylist kun je beter bij een betrouwbare partij Europese kwaliteitsproducten kopen en je concentreren op je eigen talent: mooie nagels maken.’

Door zijn achtergrond als business consultant ziet Jaap direct dat nagelstylisten een basiskennis van ondernemen nodig hebben om een nagelstudio renderend te maken. Al kort na zijn kennismaking met Mey voegt hij daarom de training Salonmanagement toe aan het basis lesprogramma. Jaap: ‘Ondernemer ben je 24/7. Mijn gouden tip is dan ook om iedere dag iets, al is het maar een post op Facebook, te doen om je bedrijf te laten groeien. Geloof in wat je doet en ga ervoor! Problemen zijn uitdagingen om op te lossen.’


Jaap Steeman, vice-president van Magnetic Nail Design, woont met zijn vrouw Mey Liang en twee honden in Soesterberg en in Zeeland.