Elly Besselink

Elly Besselink (1959) is trots op haar mooie handen. Tot ze in een bakkerij gaat werken. Het dagelijkse contact met vocht en suiker blijkt funest voor haar nagels. Ze laat kunstnagels zetten en raakt geïnteresseerd in het vak. Zodra ze begint met de opleiding tot nagelstylist weet Elly dat ze haar bestemming heeft gevonden.

‘Ik ben heel creatief en ik houd van prutsen en priegelen. Met een salon aan huis kon ik bovendien meer tijd besteden aan mijn zoon die een beperking heeft. Nagelstylist bleek het perfecte beroep voor mij te zijn: heel gedetailleerd mooie dingen maken. Vooral nail art vind ik geweldig.’ Tot haar grote geluk wint Elly op een beurs een set nagels van Pepijn Borrèl. Ze is ‘in de zevende hemel’ en kijkt urenlang geboeid toe hoe hij haar nagels in kunstwerkjes verandert. Ze is direct verkocht: ‘Ik heb Pepijn bij wijze van spreken ‘gestalkt’ en alle workshops gevolgd die hij gaf. De dag dat hij zijn zaak in Veghel begon, stond ik op de stoep voor de design opleiding.’

In 2009 wordt Elly Nederlands kampioen 3D Fantasy Nail Art. Al gauw vraagt Pepijn aan haar om twee dagen in de week bij hem te komen werken als docent. Later volgde ze hem naar Magnetic en nu geeft zij in Soesterberg trainingen in designer nails. Ze werkt met alle soorten materialen, zoals verf, acryl of gel paste en diverse technieken, zoals One Stroke en Water Color Design.

Net als haar grote voorbeeld Pepijn Borrèl is Elly een toegankelijke en gedreven docente. Ze geniet ervan met de cursisten een gezellige sfeer te creëren waarin de creativiteit kan stromen. Elly heeft dan ook enkele trouwe ‘fans’ die net zo dol zijn op designer nails als zij: ‘Als ik nieuwe ontwerpen deel op Facebook vragen zij soms of ik er een workshop over kan geven. Gelukkig krijg ik bij Magnetic altijd de ruimte om zulke ideeën uit te werken in een leuke cursus.’ Cursisten profiteren ook van de brede werkervaring van Elly. Zo geeft Elly advies over het verkopen van bijzondere (en dus wat duurdere) designer nails: ‘Ik heb inmiddels veel trouwe klanten die helemaal aan mij overlaten hoe hun nagels moeten worden. Zij zeggen kortweg ‘Doe maar wat’. Dat vertrouwen moet je opbouwen. Eerst maak je iets eenvoudigs met de feestdagen en gaandeweg worden je ontwerpen steeds ingewikkelder.’ Elly bewijst dat designer nails een interessante ‘niche’ kunnen zijn. Tijdens de crisis bleven haar designerklanten trouw komen omdat de opvallende nagels bij hun identiteit horen. Klanten met een bescheiden French Manicure of Gelpolish hielden eerder de hand op de portemonnee.

Elly’s gouden tip: ‘Als nagelstylist krijg je alleen nieuwe klanten via mond-tot-mondreclame. Je nagels zijn een veel krachtiger ‘advertentie’ dan een pagina in de krant. Draag dus zelf altijd de laatste designs. Mensen zien ze en vragen wie die nagels gemaakt heeft. Daarom heb ik altijd visitekaartjes bij me. Aan sommige klanten vraag ik of ik gratis een design mag maken: zij lopen dan ook weer ‘reclame’ voor me. Nagelstyling is het perfecte vak voor creatieve mensen met passie. Mijn werk is echt mijn hobby. Dat wens ik iedereen toe.’


Elly Besselink is ‘design’ trainer bij de Magnetic Nail Academy en eigenaresse van Nagelstudio Alley. Zij woont met haar gezin in Veenendaal.