José de Vroed

José de Vroed (1983) heeft al jong een passie voor nagels. Na de middelbare school volgt ze een opleiding tot schoonheidsspecialist en gaat fulltime in een salon werken. Een allergie maakt aan deze carrière echter een eind en José gaat een opleiding volgen voor nagelstyling. Nagelstylist blijkt haar droomberoep te zijn. Nog heel jong, ze is amper twintig, begint ze op 1 maart 2004 met een eigen nagelstudio, die ze vestigt boven een sportstudio in Oud-Beijerland.

Al gauw kan ze er prima van leven: ‘Daar moet je natuurlijk wel even aan trekken. Ik heb er veel tijd en energie in gestoken, totdat het via mond-tot-mondreclame heel goed ging lopen.’ In 2015 is Nails2Love verhuisd naar een grotere locatie, waar ook José’s collega en rechterhand Sudha een nageltafel heeft. De perfecte nagel, of dat nu met gel of acryl is, is de uitdaging die Jose constant opzoekt. Klanten komen naar Nails2Love haar voor technisch goede nagels. French manicure en Gelpolish. Ook verzorgt ze ‘easy nail art’ zoals stamping.

Tijdens haar opleiding leert José de trainer Pepijn Borrèl leren kennen. Van hem leert ze nog kritischer te kijken naar de structuur en kwaliteit van de kunstnagel. Als Pepijn met Magnetic gaat werken, ‘volgt’ José hem naar Soesterberg. Daar verzorgt zij nu opleiding Allround Nagelstylist en geeft ze perfectietrainingen. Ook neemt zij examens af. Wereldwijd is José een veelgevraagde trainer vanwege haar scherpe oog en gedrevenheid. Ze leidt nieuwe internationale trainers op die met Magnetic willen gaan werken (IPDM). Ook geeft ze de Recertification training, waarin bestaande docenten nieuwe technieken bijleren en de Expert training voor gevorderde trainers.

José brengt graag haar specialistische kennis over op de leerlingen. Ze krijgt er enorm veel energie van als ze ziet dat iemand dit vak net zo waardeert als zij en daadwerkelijk een professionele nagelstudio start. In de lessen ‘Coaching tot perfectie’ let José op alle technische aspecten van de nagel. Is de overlay in balans? Zijn alle lijnen recht en alle nagels gelijk? Ze kijkt vooral of de nagel duurzaam is, want klanten moeten drie a vier weken plezier van hun kunstnagels hebben. José vindt perfectietraining de leukste les om te geven, want het programma is toegesneden op de individuele nagelstylist: ‘We vragen eerst: waar loop je tegenaan in de dagelijkse praktijk, wat zijn je problemen? De cursist maakt twee nagels op de ‘gewone’ manier en dan gaan we kijken wat er technisch beter kan. Door deze persoonlijke aanpak gaat de kwaliteit met sprongen omhoog.’

De gouden tip van José: ‘Je wordt alleen succesvol als je met heel je ziel en zaligheid nagels maakt en kritisch blijft. Als je kwaliteit gewaarborgd is, komen klanten altijd bij je terug. Heb je eenmaal succes, overweeg dan om elektrisch te gaan vijlen. Dagelijks uren vijlen kan belastend zijn voor je polsen en schouders. Als je de vijltechniek eenmaal goed in de vingers hebt, kun je met elektrisch vijlen je snelheid en omzet vergroten.’


José de Vroed is international trainer bij Magnetic Nail Design en eigenaresse van nagelstudio Nails2Love in Oud-Beijerland. Zij woont met haar vriend en hond in Ridderkerk.